Przeziębienia, które są zmorą głównie jesiennej pory, objawiają się nie tylko kaszlem, katarem, czy osłabieniem, ale też obniżeniem lub podwyższeniem temperatury ciała. Jak sobie radzić z obniżoną temperaturą? Czy spadek temperatury może nieść za sobą poważne konsekwencje?
Jaka temperatura ciała jest obniżona?
Mówi się, że odpowiednią temperaturą zdrowej osoby jest 36,6°C, jednakże niektóre osoby mają ją naturalnie lekko podwyższoną i nie trzeba się tego obawiać. Prawidłowym przedziałem jest 36,6 – 37°C. Niska temperatura, a jej podniesienie nie jest stosunkowo trudnym zagadnieniem w przypadku grypy.
Z obniżoną temperaturą podczas przeziębienia mamy do czynienia, dopiero gdy wynosi ona w przedziale 35 – 36,6°C, niższe odczyty na termometrze mogą oznaczać nie tylko przeziębienie, ale i wychłodzenie organizmu.
Jak zmierzyć temperaturę?
Sprawdzanie temperatury ciała ważne jest nie tylko podczas przeziębienia. Wiele osób może nawet nie wiedzieć o obniżonej temperaturze własnego ciała, myśląc, że odczuwane przez nich uczucie zimna, jest wynikiem cech organizmu i tacy już są.
Jednak obniżona temperatura w przeciwieństwie do lekko podniesionej może oznaczać wiele chorób, gdy nie jest ona skutkiem przeziębienia. Dlatego powinny ją kontrolować nawet osoby cieszące się wysoką odpornością.
Jak i czym zmierzyć temperaturę? Oczywiście termometrem, należy również pamiętać, że przyrządy elektryczne mogą zaniżyć faktyczny wynik. Najbardziej miarodajny odczyt można otrzymać, aplikując termometr pod pachę, istotnym aspektem jest również doleganie termometru do ciała, dlatego należy go delikatnie przycisnąć.
Jaka jest najczęstsza przyczyna obniżonej temperatury podczas przeziębienia?
Na początku warto się zastanowić czy efekt obniżenia temperatury, nie jest skutkiem stosowania zbyt dużej ilości leków przeciwgorączkowych. Przesadzone dawki leków mogą również zadziałać inwazyjnie dla organizmu, warto o tym pamiętać. Lekko podwyższona temperatura jest oznaką walki organizmu z infekcją, co prowadzi do szybszego przebiegu choroby.
Jak reagować na obniżoną temperaturę?
Bez względu, czy jest ona spowodowana dyspozycją organizmu podczas przeziębienia lub zbyt drastycznym obniżeniem przez leki, czy samo wygrzewanie się pod kocem w ciepłym ubraniu oraz gorące napoje i posiłki zdadzą egzamin?
Na szczęście z pomocną dłonią wychodzi zielarstwo, które w swoim asortymencie ma kilka ciekawych propozycji mogących pomóc na tę przypadłość. Jakie zatem zioła i warzywa okażą się skuteczne?
Imbir
Poprzez działanie przeciwbólowe jak i przeciwzapalne, jest częstym dodatkiem np. do herbaty podczas przeziębienia. Pozytywne skutki wynikające ze stosowania imbiru nie tylko wpływają na powrót do prawidłowej temperatury, ale też świetnie wspomagają utratę tkanki tłuszczowej.
Kurkuma
Oprócz nadania wyrazistości smaku potrawom w kuchni indyjskiej, działa również przeciwzapalnie jak i rozgrzewająco. Niezwykłą popularnością cieszy się mikstura wykonana z kurkumy oraz miodu. W internecie można znaleźć informacje jak ją sporządzić oraz dawkować.
Chili
Ostrość przyprawy takiej jak np. pieprz Cayenne pomaga nie tylko podnieść temperaturę, ale również udrożnić drogi oddechowe. Właściwości pozytywnie wpływające na zdrowie są równie wyraziste co sam smak tego warzywa. Chili jest pełne witamin oraz jest w nim związek organiczny zwany kapsaicyną, który skutecznie pozbywa się bakterii z organizmu.
Materiał zewnętrzny
Źródło zdjęcia głównego: pixabay.com