przepisy wege

Nastał czas robotów. Wszędzie ich pełno, a oferta sklepów i producentów wypełnia szczelnie przestrzeń reklamową dookoła nas. Co więcej, do zakupu najbardziej zaawansowanych technologicznie urządzeń wielofunkcyjnych potrafią namawiać bliscy znajomi, którzy są przedstawicielami działów sprzedaży firm produkujących roboty kuchenne. Jeśli też czujesz się zmęczona tą nowoczesną presją, nie stać Cię na drogi sprzęt lub po prostu lubisz gotować w tradycyjny sposób, poznaj te uniwersalne przepisy. Wystarczy kilka garnków i dwie standardowe patelnie, aby przygotować naprawdę smaczny posiłek!

Włoska klasyka w Twojej kuchni

Prosta pasta z sosem pomidorowym jest fundamentem włoskiej sztuki kulinarnej. Co więcej, doceniają ją nie tylko smakosze i zawodowi kucharze, ale i osoby dopiero uczące się gotowania. To także uniwersalna baza pod inne dania, szybka do przygotowania i niewymagająca brudzenia wielu naczyń. 

Składniki:
200g makaronu (np. spaghetti)
1 puszka pomidorów krojonych w kostkę
2 ząbki czosnku, posiekane
1 mała cebula, posiekana
sól, pieprz do smaku
2 łyżki oliwy z oliwek
świeże bazyliowe liście (opcjonalnie)
parmezan do podania

Przygotowanie:

  1. W dużym garnku zagotuj wodę i ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. W międzyczasie na patelni na oliwie z oliwek zeszklij cebulę i czosnek.
  3. Dodaj pomidory z puszki, sól i pieprz. Gotuj na małym ogniu przez około 10 minut, mieszając od czasu do czasu.
  4. Odcedź makaron i dodaj do sosu na patelni. Mieszaj, aby makaron był dobrze pokryty sosem.
  5. Podawaj z posiekanymi liśćmi bazylii i startym parmezanem.

Dla miłośników i miłośniczek zup

Chcesz przygotować obiad na kilka dni? Najlepszym pomysłem jest zrobienie zupy! Przekonaj się do brokułów i zjedz po pracy pożywny posiłek. To danie tak smaczne, że garnki opróżniają się bardzo szybko, ponieważ wciąż wchodzi się do kuchni po dokładkę!

Składniki:
500g brokułów
1 cebula, posiekana
2 ząbki czosnku, posiekane
1 litr bulionu warzywnego
200ml śmietany 30%
sól, pieprz
2 łyżki masła

Przygotowanie:

  1. W garnku roztop masło i zeszklij cebulę oraz czosnek.
  2. Dodaj brokuły i bulion. Gotuj, aż brokuły będą miękkie.
  3. Używając blendera ręcznego (lub po przelaniu do blendera kielichowego), zmiksuj zupę na gładki krem.
  4. Wlej śmietanę, dopraw solą i pieprzem i gotuj jeszcze przez 2-3 minuty.
  5. Podawaj gorącą i rozgrzej się na cały dzień!

Kupuj garnki i patelnie najwyższej klasy

Te dwa uniwersalne i niezwykle proste przepisy możesz przygotować w zaledwie kilku naczyniach. Garnki i patelnie mogą być równie użyteczne, co roboty kuchenne, o ile są wykonane z trwałych materiałów. Wiele osób o tym zapomina i ulega namowom miłośników technologii. Gdy masz małą kuchnię, wystarczą nawet dwie patelnie, a będziesz w stanie przygotować większość prostych dań w wegetariańskim wydaniu. Warto jednak postawić na jakość sprzętu kuchennego. Zapewnić ją może np. taki producent jak De Buyer. Garnki i inne naczynia tej marki możesz nabyć w sklepie Porcelanaonline.pl (sprawdź na: https://porcelanaonline.pl/602-garnki-i-patelnie). Przy okazji sprawdź ofertę naczyń porcelanowych i podawaj jedzenie na eleganckim zestawie obiadowym.